Hamile Yogası (Prenatal Yoga)

”Prenatal yoga” olarak da adlandırılan hamile yogası; anne adayının ruhsal ve fiziksel olarak anneliğe ve doğuma hazırlanmasıdır. Bu doğrultuda anne adayları hamile yogası çalışmalarından birçok fayda görmektedir. Yoga çalışmaları ile omurga desteklenmekte, beden doğuma ve sonrasına hazırlanmakta, gerginlikler hafifletilmekte ve hamilelik dönemi rahat geçirilmektedir.

Hamile yogası nasıl yapılır?

Hamilelikte yoga yapmak isteyen birçok kişi hamile yogası nasıl yapılır merak etmektedir. Her şeyden önce yogaya doktor onayıyla başlanmalıdır. Her anne adayının sağlık durumu hamilelik için uygun olmayabilir. Diğer bir yandan internet üzerinden videolar ile veya yazılı kaynaklar ile yoga yapmak doğru olmayabilir. Bu yüzden yoga derslerini internetten izlemek yerine, bir hamile yogası kursuna gitmek oldukça önemlidir. Çünkü birçok egzersiz ve meditasyon sisteminde olduğu gibi yogada da belli prensipler bulunmaktadır. Bilinçsiz bir şekilde yapılan yoga belli riskleri içinde barındırabilir. Hamile yogasında duvarda yarım ay pozu, bacaklarda duvarda pozu, tanrıça pozu, mutlu bebek pozu, destekleyici eğik açılı poz gibi anne adayına iyi gelen oldukça önemli pozlar vardır. Fakat burada önemli olan bu pozların doğru yapılmasıdır. Bir hamile yogası kursuna giderek bilinçli bir şekilde yoga yapılabilir.

Hamile yogasına ne zaman başlanır? Kaç gün yapılır?

Tekrardan hatırlatmak gerekirse; hamile yogasına başlamak için fiziksel ve ruhsal sağlık tam olmalıdır. Bu doğrultuda yogaya doktor onayıyla başlanmalıdır. Doktorlar annelerin hamile yogasına gebeliğin 12. haftasından itibaren başlayabileceklerini söylemektedir. Diğer bir yandan yoga uzmanları ve doktor hamile yogasının haftada en az iki ders yapılmasını önermektedir. Düzenli bir şekilde yoga yapmak yoganın tüm faydalarını hissetmek anlamını taşımaktadır.

Hamile yogasının faydaları nelerdir?

Hamile yogasının birden fazla faydası bulunmaktadır. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Nefes, kan basıncı ve kalp atışlarını düzenleyerek anne adayını ve bebeği sakinleştirir.
  • Annenin vücudunda olup bitenleri anlamasını sağlar.
  • Doğru nefes alınmaya başlandığı için kan hacmi ve oksijen artar; bu da dolaşımı hızlandırır.
  • Anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirir.
  • Pelvis kaslarını, karnı, sırtı ve daha birçok kas grubunu güçlendirir.
  • Sezaryen doğum yapmak isteyen anneler için faydalıdır.
  • Ciğerlerin nefes kapasitesi artırır.